Ciasto z rabarbarem i z lodami
Kurczak faszerowany szpinakiem
Dwa zmiażdżone ząbki czosnku smażymy na oleju, następnie dodajemy pokrojone liście szpinaku, dusimy przez chwilę
Lasagne ze szpinakiem
Lasagne wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut, uważając aby płaty nie posklejały się. Następnie wyjmujemy je z wody i osobno układamy.
Ciasto francuskie szpinakowe
Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przez około 10 minut podpiekamy
Kotlety z cukinii i szczypiorku
Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i w skórce ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy ją do mięsa mielonego razem ze szczypiorkiem i jakiem.
Marchewkowe muffinki
Mąkę należy przesiać z cynamonem i sodą. Następnie dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe i mieszamy. Jajka trzeba rozbełtać, a potem dodajemy olej.
Pasztet z selera
Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na godzinę. Po namoczeniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę i selera ścieramy na tarce (na dużych oczkach).
Faszerowana papryka
Zagotować 150 ml bulionu warzywnego, do którego wsypać kaszę kuskus, zamieszać i pozostawić pod przykryciem około 10 minut.
Marchewkowe ciasto
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, marchew i pozostałe sypkie składniki. Rozpuszczone i przestudzone masło wlewamy do masy.
Selery w cieście
Selery dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką), następnie wkładamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 10 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je z wody,
Cukinia faszerowana papryką
Cukinię przecinamy wzdłuż tak aby powstały tzw. "łódeczki" i wydrążamy z niej trochę miąższu (ale nie wyrzucamy go). Następnie zanurzamy cukinie na chwilę we
Brukselkowy gulasz
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i smażymy na oleju, po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. W tym czasie gotujemy bulion, do którego wrzucamy brukselkę
Sałatka z selera naciowego
Rodzynki zalewamy wrzątkiem wody, a następnie osuszamy. Groszek odsączamy z zalewy, a ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Łodygi selera obieramy z włókien łykowatych,
Bakłażany czosnkowe
Bakłażany myjemy, kroimy na pół tak aby powstały tzw. "łódeczki", posypujemy solą i zostawiamy na około 30 minut. Po pół godziny
Sałatka z czerwonej kapusty
Poszatkowaną kapustę i jabłka starte na grubych oczkach wkładamy do garnka. Dodajemy masło, wino i sok z cytryny, a następnie solimy
Cytrusy i buraczki na gorąco
Okrągłe buraczki dokładnie myjemy, każdy z osobna owijamy folią aluminiową i zapiekamy. Po wystudzeniu obieramy je i kroimy na
Sałatka z pikantnymi banami
Szynkę kroimy w kostkę. Selera naciowego myjemy, usuwamy z niego ewentualne włókna i kroimy w cienkie plasterki. Banana